top of page

Legger nye rør i høyt tempo

Oppdatert: 20. des. 2023

Eco Drilling har investert i en ny 28 tonns borerigg til styrt boring, en sterk og kompakt Grundodrill 28N Plus. Med den har to av selskapets mest erfarne operatører satt nye rekorder i produktivitet, med over 800 meter nye rør pr uke – i snitt. 


Dette er Eco Drillings nye borerigg Grundodrill 28N Plus. Den er bygget av tyske Tracto-Technik, og levert av den danske forhandleren Gunnar Gulbrand AS. Merke-, modell- og forhandlernavn som er ukjent for folk flest, men som overfor alle i NoDig-bransjen garanterer utstyr av topp kvalitet. 


Det har blitt grundig bevist med maskinen Eco Drilling fikk levert tidlig i november. Da gikk den rett i produksjon, under full kontroll av to av selskapets høyt kompetente medarbeidere. 


Carsten Nielsson (t.v) og Anders Seier Andersen (t.h)

Grunnforhold og dimensjoner

På fem-seks uker før jul har borelaget bestående av Carsten Nielsson og Anders Seier Andersen loggført tett på 4 500 meter ferdig lagt rør i bakken med den nye Grundodrill-maskinen.

Alle prosjekter i styrt boring er unike, og ulike grunnforhold og dimensjoner gir store forskjeller i hvor mye som kan produseres. 


Et snitt på over 800 meter i uka er likevel ikke hverdagskost. Det viser hvor effektivt styrt boring kan være med godt utstyr i hendene på dyktige operatører. 


Godt utstyr og erfarne operatører

– Dette er utrolig moro! Den nye boreriggen er et godt tilskudd til utstyrsparken. Vi visste det kom til å være en maskin som passer godt inn i driften vår. Men utstyr er bare utstyr. Mest av alt er de tallene et godt bevis på hva som er mulig å få til med godt utstyr i hendene på gode operatører. Dette er en produktivitet og effektivitet som er grundig imponerende, sier daglig leder Roger Trøsviken i Eco Drilling AS Grundodrill 28N Plus er en kompakt mellomstor rigg for styrt boring. En svært allsidig allroundmaskin som dekker et bredt spekter av boreoppdrag. Maskinen er på størrelse med en liten lastebil. 7,5 meter lang og 2,5 meter bred er den relativt beskjeden i fotavtrykket, spesielt sammenlignet med prestasjonene den leverer. 


Hele herligheten drives av en Cummins dieselmotor på 224 kW, eller drøyt 300 hk om du vil. Maskinen er altså ikke elektrisk, men går på diesel. Likevel kan Eco Drilling her levere nye rør i bakken med formidable miljøprestasjoner.


Nyeste generasjon avgassrensing

Dels fordi dieselmotoren i boreriggen er utstyrt med steg 5 avgassrensing. Det vil si at den oppfyller alle krav i en internasjonal standard for rensing av utslipp fra neste generasjon anleggsmaskiner. Steg 5-teknologien filtrerer ut alt av sotpartikler fra eksosen, i tillegg til at den reduserer utslipp av skadelige gasser til et absolutt minimum. Maskinen kan også kjøres på HVO syntetisk diesel, som gir fossilfri drift der det er aktuelt. Den største miljøgevinsten ligger imidlertid i selve metoden og i den heftige produktiviteten borelaget har prestert. Mannskapene kan belte maskinen inn til grøftekanten og komme i gang med boring og trekking på minutter, der forholdene ligger til rette for det. Styrt boring som metode innebærer at en ny rørledning legges i bakken grøftefritt, med minimale inngrep og med et minimum av maskinelt utstyr. 

Styrt boring mer miljøvennlig

– Styrt boring er en suveren metode i bærekraftig og miljøvennlig etablering av nye rør i bakken. Vi har nå levert over 800 meter ferdige rør i bakken pr uke. Ikke bare på én uke, men som et snitt per uke over tid. Hele jobben utføres  med én maskin og to medarbeidere.  Styrt boring har alltid vært en svært miljøvennlig metode. Resultater som dette viser at vi med erfarne folk og optimalt utstyr kan levere enda bedre miljøprestasjoner i etablering av el- og VA-nett, sier Trøsviken. 
Siden Grundodrill-riggen ble levert i begynnelsen av november har den vært kontinuerlig i arbeid, på prosjekter i henholdsvis Nes og Jessheim nord for Oslo. Der er jobben nå ferdig. Etter en velfortjent juleferie tar mannskapene fatt på de første oppdragene i det nye året. Roger Trøsviken i Eco Drilling har en klar oppfordring til byggherrer som vurderer NoDig, og som ønsker å være tidlig ute. 


– Ta kontakt med oss så snart som mulig. Vi har allerede en betydelig ordreresererve utover vinteren og våren. 2024 tegner til å bli et år der flere enn noen gang skal fornye rørnettet sitt med grøftefrie NoDig-metoder, sier han. 1 690 visninger0 kommentarer

Komentarze


bottom of page