Runes metode: Erfaring, omtanke og tillit
- jos8220
- 24. apr.
- 4 min lesing
Oppdatert: 25. apr.
Gjennom 20 år i anleggsbransjen har Rune Rørvik bygget karriere på praktisk erfaring og omtanke. Etter en helsemessig advarsel har han funnet balansen som prosjektleder, medeier og trener. Først skulle han bli kokk – og det var håndballen som førte ham inn i styrt boring.
Tekst: Jørn Søderholm
Med skrubbsår på nevene og en tillitsbasert filosofi har Rune Rørvik gått fra feltarbeider til medeier i Eco Drilling – men han er fortsatt mest komfortabel med folk som «tar i et tak».
– Utdanning…?


Rune Rørvik (46) bryter ut i en latter mer enn sørlandsk humring når han blir spurt om utdanningsbakgrunnen sin. Den erfarne karen fra Borhaug i Farsund virker nesten litt sjenert når han avslører at han har "ett år på kokkeskole i Kvinesdal og et halvt år i Mandal". Sistnevnte med knapt 30 prosent oppmøte.
Det er nettopp denne jordnære og ekte bakgrunnen som har formet Rørvik, både som fagmann og leder.
På jobb er han prosjektleder og medeier i Eco Drilling AS.
Fra håndball til styrt boring
Håndballen er Rørviks store lidenskap. Det var som håndballspiller han traff Knut Ragnar Carlsen, som introduserte ham for styrt boring i 1999. Med et glimt i øyet forteller Rørvik om de første turene som raskt ble til flere.
– Jeg ble bare hektet, og har stort sett holdt på med det siden, sier han og fortsetter lattermildt:
– Med noen små avhopp til andre ting, men de var korte. Det har vært styrt boring hele veien.
I dag trener han datteren sin og lagvenninnene på Jenter 12, noe som gir ham avkobling fra jobbhverdagen.

– Jeg elsker å se den gleden jentene har ved å spille håndball. Det gjør godt for hodet å koble av arbeidsdagen.
Kroppens advarsel
Det har ikke alltid vært lett å balansere jobb og privatliv. For noen år siden fikk Rørvik en brutal påminnelse om hvor viktig denne balansen er.
– Det var en periode med enormt mye jobbing. Jeg hadde mor som var veldig syk, og pendlet hele tiden mellom jobben, familien i Sandefjord og mor i Farsund.
En kveld kollapset han hjemme. Diagnosen var stress, og nå går han på medisin resten av livet.
– Hei, da var det pumpa, sier han ettertenksomt.
Nå får han sertifikatet fornyet bare ett år om gangen.
Tilliten som bygger bedrifter
I kontorene til Eco Drilling er Rørviks lederfilosofi klar: Tillit er alt.
– Jeg har selv opplevd å ha sjefer som ringte ti ganger om dagen. Det er jo bare en forstyrrelse. Man kan bli jævlig irritert, smiler han.

Med medarbeidere spredt på prosjekter over hele landet, har Rørvik lært å stole på sine folk.
– Jeg vet at selv om jeg ikke hører fra dem, så går det kjempefint, og de trives godt.
I Rørviks øyne er det praktiske ferdighetene og innstillingen som teller mest. Med et glimt i øyet og en dose sørlandsk direkthet, erklærer han:
– Det er mye bedre for oss å finne en gårdsgutt som ikke er redd for å få olje på seg eller krype inn i et rør fullt av gjørme og leire, enn en som har gått fem-seks år på skole.
Historier fra midnattssolens land
Det har blitt mange prosjekter opp gjennom årene. Ansiktet til Rørvik lyser opp når han snakker om ett av dem: Et prosjektet i Tana fra 2012, der de krysset elva med en 650 meter lang boring.
Også der handlet ikke bare om tekniske utfordringer, men om møter med mennesker.
– Brannvesenet kom med vann til oss med begge brannbilene sine. De la igjen radioen på stasjonen fordi – som de sa – "hvis det begynner å brenne her nede, så er det så mye vind at det er brent ned før vi kommer fram uansett".

Han humrer også godt når han forteller om den eldre elvebåtføreren som kledde seg i svart dress og slips når han kom for å hente betalingen – i kontanter.
– Jo lenger nord vi kommer, jo bedre er det å jobbe. Folk nordover er løsningsorienterte og gir faen i om de må stå ti timer ekstra for å hjelpe oss, sier han.
Fra felt til førersetet
Koronapandemien ble et vendepunkt for Rørvik. Mye tid på hjemmekontoret ga ham et nytt perspektiv på hva han gikk glipp av hjemme. Da tilbudet om medeierskap i Eco Drilling kom, måtte han ta en vanskelig, men viktig beslutning.
– Denne sjansen får man bare én gang, forteller han. – Det er faktisk et av de beste valgene jeg har gjort i livet mitt.
I dag leder han selskapet inn mot nye horisonter, med stadig større fokus på fjellboring.
– Det er mer spennende prosjekter med større dimensjoner, brummer han på sørlandsk.
Hvis han skulle gitt råd til 20-årige Rune, er svaret enkelt:
– Fortsett akkurat som du gjør. Jeg har ikke tråkket feil noe sted. Det har vært en fantastisk arbeidsplass i denne bransjen. Jeg har kommet rundt i hele Norge og sett hvor utrolig flott land vi har, sier han.
Med en lederfilosofi forankret i praktisk erfaring og menneskelig innsikt, viser Rørvik at veien til suksess ikke alltid går gjennom universitetet. Noen ganger går den gjennom gjørme, leire og elvebåter i Finnmark.
Comments