top of page

Kompleks styrt boring i tøffe grunnforhold under E6 i Sarpsborg


I november 2022 fullførte vi en kompleks, elektrisk styrt boring av tre parallelle ledninger under E6 i Sarpsborg. Grunnforholdene var tøffere enn ventet, der særlig én ting la hindringer i veien for de store ledningene. VIDEO: Se hvordan det gikk.


I slutten av november 2022 fullførte vi i Eco Drilling et av våre mest utfordrende NoDig-oppdrag på hele året. Mannskapet er vant til å håndtere ulike utfordringer, og fikk også her litt å bryne seg på.

(Artikkelen fortsetter under videoen)



Fosby Anlegg og Østfold Energi

Oppdraget ble utført for hovedentreprenør (HE) Fosby Anlegg AS, og besto i styrt boring og trekking av tre parallelle ledninger under E6 ved Sarpsborg:

  • Én DN355 hovedvannledning for Sarpsborg kommune

  • To DN560 mm PE varerør til DN450 mm fjernvarmeledninger for Østfold Energi

Boringen tok totalt syv uker, og fant sted ved Grålum i Sarpsborg. Med styrt boring kan de store rørledningene føres gjennom bakken under E6, uten å grave. Veien var i normal drift hele tiden.



De tre parallelle hullene var 220 meter lange. Både lengde og dimensjon var var i utgangspunktet lett match for mannskapet og Eco Drillings helelektriske PD 80 borerigg.


Elektrisk styrt boring

– En perfekt jobb for den, ja. PD 80-en er elektrisk drevet. Strømtilførselen fikk vi direkte fra nettet, der vi kunne koble oss til en trafo like i nærheten. Dermed kunne vi gjøre hele jobben elektrisk, sier prosjektleder Rune Rørvik i Eco Drilling.




Fjernvarme legges alltid med to parallelle ledninger om gangen. Vet du hvorfor..?

1. Den ene er til det varme vannet fra sentralen til forbrukerne ("tur-vannet").

2. Den andre flytter det avkjølte vannet etter oppvarming fra forbrukerne tilbake til sentralen, der det kan varmes opp på nytt.


Styrt boring er en metode som egner seg godt i løsmasser som leire, silt og sand. Det forventet mannskapet å møte også på Grålum da boreriggen, utstyret og pumpebilen ble klargjort og kjørt til Sarpsborg. Men underveis i boringen viste det seg snart å ikke stemme helt. Her møtte man nemlig på hardere grunn enn forventet.


Metoden styrt boring består i at en relativt liten og slank pilotborestreng med krone bores under bakken. Vel framme monteres en større rømmekrone, som trekkes tilbake til boreriggen og utvider hullet på veien. Les mer om metoden styrt boring her


Løsmasser og mye stein

Metoden og utstyret er konstruert for presis boring gjennom løsmasser.

– En større del av traseen viste seg å innehold mye stor stein og steinblokk. Det var en stor utfordring, sier Rørvik.



– Hvorfor?

– I styrt boring kan komme ut med stor presisjon akkurat der vi vil. Men boremetoden er konstruert for å bore i løsmasser, ikke i stein og fjell. Når vi møter på stein i grunnen må vi dytte unna stein og styre utenom større steinblokker. Det er mulig, men også krevende.

– Hva gjorde at dere greide det?


– Dyktige fagfolk på jobb! Med godt samarbeid mellom vårt eget team og oppdragsgiverens folk gikk det bra. Alle gjorde en fantastisk innsats døgnet rundt, og sørget for at vi lyktes i å få gjennom rørene. Det var en interessant faglig utfordring, og det var ordentlig moro å være til stede da den siste ledningen ble trukket på plass, sier Rune Rørvik.

1 990 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page